Herman Tjepkema

marlene
Marlene – Olieverf op linnen – 100 x 150

Passion without precision is chaos

(Jack Nicholson in ‘The Witches of Eastwick’)

Het portret van Marlene maakt deel uit van een serie autonome monumentale portretten van pubermeiden. Ik noem ze “Bleke Meisjes” vanwege mijn voorkeur voor het schilderen van modellen met een lichte huidskleur en rood haar. Met hun transparante en kwetsbare huid verbeelden ze voor mij de gesloten en ongrijpbare wereld van meisjes tussen kind en vrouw. De emotie op de gezichten van de meer dan levensgrote portretten is niet heftig of luidruchtig maar stil en introvert wat wordt versterkt door een statische klassieke pose en door de laagsgewijze opbouw. De portretkunst van de late Middeleeuwen en de Renaissance is daarbij voor mij een belangrijke inspiratiebron.

Herman Tjepkema

Ander werk van Herman

www.hermantjepkema.nl