Anneke Timmerman

Krishnamoorthy - Olieverf op doek - 100 x 80 cm
Marciano - Olieverf op doek - 100 x 80 cm

Als ik portretten schilder, zoek ik altijd naar de intimiteit van iemand werkelijk in de ogen kijken, waardoor ik in aanraking hoop te komen met de onbegrensde diepte van de blik, pure aanwezigheid, wat het persoonlijke ontstijgt.

Tijdens het schilderen hoop ik nabijheid te ervaren, zo dichtbij alsof ik zelf bekeken word en mijn eigen kwetsbaarheid en die van de afgebeelde tegelijkertijd voel.

Letterlijk en figuurlijk zit ik op de huid van de afgebeelde ander.
Meestal breng ik olieverf laag over laag aan, een langdurig proces, waardoor er steeds meer diepte ontstaat op het doek.
Omdat ik geen afleiding wil hebben van de blik, kies ik voor een monochrome achtergrond. Soms ben ik eindeloos op zoek naar de juiste gemengde kleur van de achtergrond, die helemaal klopt met de huidkleur, ogen en essentie van de afgebeelde persoon.

Het portret moet wel lijken, zeker als het een opdracht is. Maar uiteindelijk vind ik het toch belangrijker dat het een goed schilderij is, waarbij het onderwerp toevallig een portret is. Er moet altijd iets extra’s in komen wat voorbij gaat aan de gelijkenis. Iets wat niet te benoemen is, voorbij gaat aan de karakteristiek.
Niet het oog wil ik schilderen, maar het zien achter het oog, het onopgesmukte, het natuurlijke. Je zou kunnen zeggen: het licht in iedereen probeer ik te zien en te schilderen.

Anneke Timmerman (met Hanneke Groenteman)

Ander werk van Anneke

anneketimmerman.nl

Terug naar boven