Ewa den Heijer – Wisniowska

Zelfportret met familie – Acryl op doek – 150 x 120 cm

Mijn portretkunst, of hoe ik onsterfelijkheid creëer

Naar mijn mening moet het portret de persoonlijkheid van het model weerspiegelen, dus zowel de fysieke gelijkenis als het karakter.
Daarom moet het model tijdens het poseren bewegen, spreken, omdat het zijn persoonlijkheid verraadt. Het gezicht van het model, zijn expressie, zijn bewegingen, poses die hij graag aanneemt – dit alles vormt het portret.

Tegelijkertijd is het ook een portret van de schilder, zijn gevoeligheid, zijn stijl en hoe hij reageert op het model. De schilder kan de persoonlijkheid van het model op verschillende manieren uitdrukken, bijvoorbeeld met kleurharmonie en vorm. Elke kunstenaar drukt dit uit met zijn individuele taal.

Ik heb meestal twee of drie uur poseren nodig om iemand te bestuderen. Om me vertrouwd te maken met het model, maak ik eerst schetsen. Vervolgens schilder ik op basis van deze schetsen een portret.

Laten we niet vergeten dat het portret ons naar de eeuwigheid zal brengen.

Over Zelfportret met familie (120×150)

In mijn werk nodig ik de kijker uit tot een spel. Een spel waarin het voor de hand liggende slechts een fragment van het hele verhaal onthult, en het verdere verloop ervan moet worden gezocht in de details.
Het portret kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Wat ik wilde overbrengen, is verbonden met universele wetten van tijd, mysterie en de keuze tussen goed en kwaad.
De combinatie van verschillende symbolen en elementen in de acryltechniek stelden mij in staat om te laten zien dat de fascinerende menselijke psyche niet afhankelijk is van de tijd waarin we leven, of de plaats waar we vandaan komen. Het is een voortzetting van de menselijke geschiedenis. De verwijzing naar de barokke compositie van een groepsportret dient als een uitdrukkingsmiddel waarin ik, verwijzend naar het verleden, probeer te laten zien dat wij, moderne mensen, anders leven en denken dan onze voorouders. Onze emoties, gevoelens, angsten en blijdschap zijn echter door de tijd heen onveranderd gebleven. Zij maken dat wij, ongeacht de tijd waarin wij leven, voor de zelfde keuzes komen te staan.

Ewa den Heijer Wisniowska

Ander werk van Ewa

www.instagram.com/e_meshuge

 

Terug naar boven