Fulco de Vos

de-fysicus
De Fysicus – Olieverf op linnen – 50 x 40 cm

Fulco de Vos is geen traditionele kunstenaar van huis uit. Hij heeft geen kunstacademie gevolgd. Hij woont en werkt in Amsterdam en heeft een fulltime baan als Sales Operations Manager bij een Amerikaans ICT bedrijf. Schilderen is voor hem een ontspanning en ‘een uit de hand gelopen liefhebberij’. Hij volgde een introductiecursus schilderen en vervolgens ging het ‘van kwaad tot erger’, vindt hij zelf. Er volgden Master Classes in Nederland en Engeland en hij stortte zich op het kopiëren van grote meesters: Rembrandt, Repin en Freud. “Door nà te schilderen leer je hoe je de stap van drie- naar tweedimensionaal zou kunnen maken”, vertelt hij. “Het gaat om de poëzie, het spel van harde en zachte lijnen en de kunst van het wèglaten, ‘less is more’.” Hij werkt in olieverf met traditionele materialen en een beperkt kleurenpalet.

Mijn portret ‘de Fysicus’ werd gewaardeerd met Publieksprijs van de Nederlandse Portretprijs 2019.

Het idee om mijn vader te portretteren ontstond eind 2017, toen hij erin toestemde voor mij te poseren als fysicus. Ik las eens dat in voorgaande eeuwen wetenschap, kunst en ambacht meer met elkaar verweven waren dan in onze tijd; in mijn schilderij en het contact met mijn vader zocht ik, misschien onbewust, die verbinding weer op. Daarbij werkte ik de afgelopen jaren aan kopieën van meesters uit verleden en heden die mij inspireren (Rembrandt, Repin, Freud) en durfde ik het aan vergaarde kennis en kunde in vrij werk toe te passen. Mijn vader werkt al zijn leven lang geboeid aan oplossingen voor fysische vraagstukken. Nog steeds beoefent hij gepassioneerd zijn vak. In zijn formules zoekt hij, net als ik in mijn werk, steeds naar het eenvoudigste en tegelijk mooiste antwoord. De beschouwer ontsnapt niet aan de indringende blik die ook wetenschappelijk kenmerkend voor hem is. Mijn vader bekeek de voortgang van het schilderij met toenemende belangstelling en we deelden het plezier in de totstandkoming ervan. Mijn broer Rien, meubelmaker, maakte de lijst uit een stuk fijnjarig Oregon Pine, met zool, halfhoutsverbinding en verstek.
Zo werden wetenschap, ambacht en schilderkunst tenslotte weer bijeengebracht.

Fulco de Vos

Ander werk van Fulco

www.fulcodevos.nl

Terug naar boven