Hans Kuyper

ruurt-de-maesschalck
Ruurt: ‘ to be or not to be’ – Beschilderd keramiek – 42 x 20 x 30 cm

Hans Kuyper heeft beelden in de openbare ruimte geplaatst, waaronder beeldengroepen in Purmerend, Leidschendam en Delft. Daarnaast maakt hij ruimtelijke stillevens, portretten en kleinere figuren ten voeten uit. Hij brengt in zijn werk de beeldhouwkunst en de schilderkunst samen. Het beeld wordt geboetseerd, al dan niet beschilderd of gepatineerd en in brons of keramiek uitgevoerd. Zijn werk gaat over ontmoeten, overleven, (h)erkennen en poëzie.

Zijn stillevens en portretten, soms ten voeten uit, vertellen een verhaal.
Zoals het portret van Ruurt op deze expositie, die door zijn huidskleur geen Hamlet mag spelen. Op zijn achterhoofd zijn attributen geschilderd, uit het stuk van Shakespeare, een doodshoofd en een dolk. Het kroontje verwijst naar het koningschap. Hamlet wordt geen koning zoals Ruurt nooit de rol van Hamlet zal spelen.

Hans werkt met klei en met kleur omdat het meer ruimte geeft voor expressie en detaillering. In dit digitale tijdperk, waarin beelden geprint worden of door anderen dan de kunstenaar uitgevoerd, hecht hij aan het proces, de verschillende stappen van de bok tot de oven, waarin hij het beeld van het begin tot het eind zelf uitvoert. Hij voegt zich in een traditie en gelooft dat dat juist leidt tot eigentijdse beelden en inzichten.

Hans Kuyper

Ander werk van Hans

www.hkuyper.nl

Terug naar boven