Jeanne te Dorsthorst

Vlinder - Keramiek - 53 x 34 x 23 cm

"Een gezicht vertelt meer dan woorden. Je gezichtsuitdrukking levert je over aan de ander, maar tegelijkertijd levert de ander zich ook over aan jou. Het is een open communicatie van ziel tot ziel. Het gezicht is het expressiefste deel van ons lichaam. Om de karakteristieke trekken van iemand weer te geven heb je al gauw de neiging die te overdrijven. Maar juist in een subtiele verwerking blijven mysteries verborgen.

Vlinder is een portret geïnspireerd op de kleindochter van een van mijn dierbare keramiekcursisten. Het bijna transparante gezichtje met de grote onschuldige ogen hebben mij geraakt en lieten me niet meer los. Het meisje bleef gedurende het maken van dit vrije portret door mijn hoofd fladderen."

Keramiek sculpturen

In het verre verleden was Jeanne werkzaam als professioneel fotograaf. Door het oog van haar camera leerde ze kijken naar de mens. Sinds 2000 houdt zij zich bezig met keramiek en volgde diverse cursussen in vormgeving, technieken en glazuren. In 2007 rondde ze de driejarige keramistenopleiding aan de SBB in Gouda af.
Het maken van keramische objecten is voor Jeanne een manier om bepaalde emoties zoals inkeer, geluk en verwondering vast te leggen in ‘driedimensionale plaatjes’. Zij noemt het zelf ‘momentopnamen’. Geluksmomentjes, kleine tafereeltjes van daar waar het leven mooi is.

Jeanne te Dorsthorst

Ander werk van Jeanne

www.keramiekatelierjeandre.nl / www.diversitykunstcollectief.nl

Terug naar boven