Fimmy Kooijker

Portret met parel – Olieverf op doek – 60 x 50 cm

In de herfst van 2020, toen de corona weer in alle hevigheid losbarstte, dacht ik terug aan de zomer waarin we toch nog een betrekkelijke vrijheid hadden. Het was een mooie warme zomer, we konden naar buiten, zonder mondkapje, zitten op terrasjes…. Die warmte en dat genieten wilde ik weergeven. Daarom was ik in dit zelfportret enthousiast om iets te doen met een warme, lichte achtergrond. Met de koele lichte kleuren in de bloes ten opzichte van de warme lichte kleuren in de achtergrond wilde ik de lichtheid van de zomer laten zien. De zomer van 2020!

Ik schilder zo nu en dan een zelfportret om bijv. een techniek uit te proberen. De titel die ik dan geef aan het portret heeft vaak iets te maken met wat opvalt in het schilderij. In dit zelfportret was dat de ketting met een parel. Daardoor moest ik denken aan Het meisje met de parel van Johannes Vermeer. Vandaar de titel. Verder heeft het geen overeenkomsten, o.a. omdat ik geen meisje meer ben…;-)

Het schilderij is geschilderd met olieverf, een materiaal wat ik eigenlijk al vanuit mijn studietijd gebruik. Het fijne van olieverf is dat je kunt ‘smeren’. In de achtergrond heb ik, naast kwasten, ook gebruik gemaakt van het paletmes.


Ander werk van Fimmy

www.fimmykooijker.nl

Terug naar boven