Richard van Klooster

Daniël - Olieverf op linnen - 70 x 50 cm
Reinier - Olieverf op linnen - 90 x 65 cm

Portretschilder Richard van Klooster (1960) kreeg al op zeer jonge leeftijd wekelijks teken- en schilderlessen. Vanaf 1975 bezocht hij het atelier van Frater Beatus Nijs in Hilversum, die lesgaf volgens de klassieke methode. Tijdens een korte periode aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam heeft hij volgens de toen heersende mode meer abstract werk gemaakt. Maar zijn passie lag -en ligt- in de figuratieve kunst. Als autodidact bekwaamde hij zich verder. Exposities met werken in gemengde techniek en grafiek volgden. Intussen kreeg hij opdrachten als grafisch ontwerper. De laatste 25 jaar heeft hij zich toegelegd op realistische portretten in olieverf, die hij in opdracht vervaardigt. Elk portret start met een uitgebreide kennismaking waarbij alle wensen worden doorgesproken. Vervolgens wordt er geposeerd waarbij ook foto’s worden gemaakt. Aan de hand hiervan wordt het portret opgezet. Als het schilderproces ver genoeg gevorderd is, volgen nog enkele poseersessies en wordt het werk verfijnd. Zijn stijl is klassiek realistisch en heeft vaak een clair-obscur belichting.

Recent heeft Richard in het programma Sterren op het Doek Jan Terlouw geportretteerd. Ook onder meer Joop van den Ende, Jan Peter Balkenende en Gerdi Verbeet, laureaten van de Muzeprijs, zijn door hem geschilderd. Daarnaast hangt in het stadhuis van Rotterdam zijn portret van Koning Willem-Alexander.

Richard van Klooster

Ander werk van Richard

www.richardvanklooster.nl

Terug naar boven