Bas Nijenhuis

The Weight Of The World; The World Awaits – Olieverf op paneel – 110 x 90 cm

Kunstschilder Bas Nijenhuis kreeg voor zijn werk: ‘The weight of the world’ de publieksprijs van de Nederlandse Portretprijs 2021.

Zijn werk zegt veel over hemzelf: `Je bent niet zomaar een kopieermachine van de werkelijkheid. Je zit daar altijd zelf tussen. Je keuzes zeggen iets over jezelf. Ik hou van verstilde beelden. Van eenvoud en kwetsbaarheid, daarin zit ook kracht. Ook van gekke beelden die niet altijd betekenisvol hoeven te zijn. Als je maar de liefde voor wat ik schilder kunt zien. Dat is wat ik opzoek.’

Doorgaans zijn het levende wezens die hij schildert: mens en dier. Een uitdrukking, een houding of het menselijk bestaan kunnen allemaal redenen zijn iets te willen schilderen. Het is een poging iets of iemand te doorgronden en er dichterbij te komen.
Zo kwam ook het werk ‘The weight of the world’ tot stand. Uit interesse voor de houding, het licht en in het bijzonder de terughoudendheid en zeker ook nieuwsgierigheid die eruit spreekt.

Bas Nijenhuis

Ander werk van Bas

www.basnijenhuis.com

Terug naar boven