Mieke Heitling

Alex. Uitgeprocedeerd. Uitgezet. Weg. – Populier – 50 cm hoog

Ik hak levensgrote beelden in hout, maar werk ook in brons. De lichaamstaal van mensen is een enorme inspiratiebron voor mij. Ik probeer vooral het kwetsbare moment te pakken te krijgen waarop mensen even verstild in gedachten verzonken zijn. Ik werk expressief, met een ruwe toets: de sporen van kettingzaag en beitels blijven zichtbaar in de huid van het beeld.

Met dit portret geef ik een gezicht aan de onzichtbare groep van uitgeprocedeerde asielzoekers. Aan al die mensen die hoopten op een nieuw begin, een nieuwe kans, een nieuw leven, een toekomst. In plaats daarvan werden ze uitgezet. Teruggestuurd naar de ellende waar ze vandaan kwamen. Van al die onzichtbare mensen kwam Alex poseren. Een innemende persoonlijkheid die zelf ook kunstenaar was. Met een machtige on-Hollandse kop.
Eerst legde ik zijn portret vast in klei, met het plan later nog iets met dit portret te doen. Maar toen ik een geschikte populier kreeg aangeboden probeerde ik Alex opnieuw te vragen voor mij te exposeren. Dat portret kwam er, maar hijzelf niet meer. Alex was uitgeprocedeerd. Uitgezet. Weg.

Mieke Heitling

Ander werk van Mieke

www.mieke.heitling.eu

Terug naar boven