Monica Overdijk

Bas (The Wolf of Wall Street) – Kleurpotlood op papier – 100 x 70 cm

Ik houd ervan om mensen te portretteren. Het biedt me de mogelijkheid dicht bij hen te komen terwijl ik op veilige afstand blijf. Middels het tekenen kruip ik in iemands huid, kijk ik hen diep in de ogen, raak huid en haar aan en denk na over wie ik voor me heb. Hoe staat hij/zij in de wereld? Wat heeft hij/zij meegemaakt? Ik let op houdingen, kleding, motoriek, gezichtsuitdrukkingen.
Ik kies mijn modellen op basis van een aparte outfit, speciaal loopje, uitspraak die blijft hangen, opvallend gedrag.

Zo verscheen Bas (ex-collega bij PostNL) op de werkvloer in een T-shirt waarop de gehele inhoud van een ballpoint zat. Tijdens een wasbeurt was hij vergeten hem eruit te halen. Zonder blikken of blozen had hij het shirt aangetrokken. Later, op een bedrijfsfeest, kwam hij binnenwandelen in een overjas, zwart pak eronder, roze stropdas om zijn nek, loafers aan zijn voeten, een hoed op. Toen wist ik: die moet ik hebben. Voordat ik met tekenen begin, maak ik foto’s. De gekozen foto vergroot ik uit op mijn computerscherm en vervang de pixels door potloodpuntjes op papier. Puntje voor puntje bouw ik mijn tekeningen op. De achtergrond blijft leeg – een plaatsaanduiding vind ik onbelangrijk. Mijn kleurgebruik wordt bepaald door mijn potloden waarvan de kleuren zich moeilijk laten mengen en door wat ik op mijn beeldscherm zie. Maar ik houd ook van pure kleuren; het doet me denken aan mijn kindertijd. Een tijd waarin alles onschuldig leek.

Monica Overdijk

Ander werk van Monica

www.monicaoverdijk.nl

Terug naar boven