Brigit Bussemaker

Zelfportret - Naaldvilten - 27,5 x 27 x 14 cm

Een cursus model-/portretboetseren was de basis van een passie die niet meer weggegaan is. Ik raakte gefascineerd door al die verschillende gezichten, terwijl we toch allemaal ogen, oren, een neus en een mond hebben. Om me verder te ontwikkelen heb ik, na deze cursus, ook de opleiding Beeldhouwkunst, van Academie Arendonk, gedaan.

Na deze opleiding ontdekte ik het naaldvilten. Dit is een techniek waarbij je plukjes wol met behulp van naalden met weerhaakjes in elkaar steekt en vormt; dus eigenlijk beeldhouwen met wol. Eerst heb ik dit uitgeprobeerd op een reliëf portret, dat ik had afgegoten in schuimrubber. Daarna begon ik aan mijn eerste portret dat volledig uit wol is opgebouwd: een zelfportret.

Dit was wel een uitdaging. Het is moeilijk om objectief aan een zelfportret te werken. In het begin probeerde ik dingen die ik niet mooi vind aan mezelf te verfraaien. Maar ik kwam erachter dat door het bijschaven van de dingen die ik minder mooi vond, het portret een minder vrolijke uitstraling kreeg. Vanaf dat moment heb ik het portret precies nagemeten.

Door de gekleurde wol ziet het portret er realistisch uit. Maar doordat het portret niet levensgroot is, maar 65% van de werkelijke grootte, is het wat minder “eng realistisch”. Het portret kreeg een eervolle vermelding bij de Nederlandse Portretprijs 2021. Een fijne stimulans om door te gaan met het experimenteren met textiel!

Brigit Bussemaker - fotograaf: Huub Zeeman

Ander werk van Brigit

https://www.facebook.com/BeeldenBrigitBussemaker
www.instagram.com/brigitbussemaker

Terug naar boven