Roos van der Vliet

Lila - Acryl op canvas - 90 x 60 cm

Roos van der Vliet (1985, Dordrecht) studeerde in 2009 af aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem richting Fine Art, en is sindsdien werkzaam als beeldend kunstenaar.

Ze is voornamelijk bekend geworden met haar portretten waarbij gezichten zijn gewikkeld in haar, en slechts de ogen vrij worden gelaten. Haar schilderstijl laat zich het beste omschrijven als hyperrealistisch, al is dat voor haar eerder een middel dan het doel. Naar eigen zeggen is het belangrijkste thema in haar werk de contradictie tussen het verlangen om gezien te worden door de wereld en de drang om ons er juist aan te willen onttrekken. De overweldiging van het leven zelf en de immense wereld met al haar bewoners waar wij zonder handleiding op worden gezet vormt de rode draad in al haar werk. Door zo dicht op de huid van haar onderwerp te zitten en de realiteit te reproduceren, lijkt ze op dit alles meer grip te krijgen.

Over het schilderij:
"Lila zag ik steeds in de stad waar ik tot voor kort woonde, ze was een vriendin van een vriendin, of een kennis van een vriend. Iedereen leek haar te kennen, maar ik had haar nog nooit gesproken. Zoals wel vaker gebeurt wanneer ik een model 'spot', had ik het gevoel dat we iets gemeen hadden, en dat ik daar iets mee moest. Toen ik haar aansprak hadden we binnen een minuut al gevonden wat het was wat ons bond: We waren beiden heel jong en onverwacht moeder geworden. Toen ze uiteindelijk mijn model werd voor verschillende schilderijen, hebben we het daar nog uitgebreid over gehad."

Roos van der Vliet

Ander werk van Roos

www.roosvandervliet.com

Terug naar boven