De kunst van het jureren


Ga er maar aanstaan. Hoe selecteer je als jury uit 1254 inzendingen de vijftig beste? Voor die uitdaging stond de jury van De Nederlandse Portretprijs 2021. De jury bestond uit zeven leden, die vanuit hun professie een sterke affiniteit hebben met het portret (zie kader onderaan de pagina).
De opdracht was – kort samengevat – selecteer uit die 1254 inzendingen de vijftig kwalitatief beste en meest indrukwekkende portretten en tevens potentiële prijswinnaars. Die vijftig portretten werden geëxposeerd in Slot Zeist. En nu ook in Ruurlo.

De jury schrijft over de keuzes die moesten worden gemaakt: “Wat maakt een portret tot een goed portret zonder dat de individuele smaak een kans krijgt in de beoordeling? De jury is op zoek gegaan naar het portret dat uitstijgt boven een aardig plaatje en zich verheft tot een kunstzinnig portret, het portret waardoor de beschouwer geraakt wordt en waar die geboeid naar blijft kijken. En ondanks dat een technische correctheid een voorwaarde lijkt, kan in sommige gevallen juist het incorrecte bijdragen aan de kracht van het portret. Het is een uitdaging voor de jury om dit te herkennen.”

Is ze dat gelukt? Dat ziet u als u de expositie Good Looking bezoekt. Daar ziet u bijna alle door de jury in 2021 geselecteerde werken die we hebben aangevuld met een aantal genomineerde en prijswinnende werken uit eerdere jaren.
Wat u ziet zijn dus niet ‘zo maar 66 portretten’. Het is het neusje van de zalm, een prachtige presentatie van het hoge niveau van de portretkunst in Nederland.

De jury van De Nederlandse Portretprijs bestaat uit:

  • Irma Braat, kunstenaar
  • Rudi Ekkart (juryvoorzitter), kunsthistoricus, expert op het gebied van Nederlandse portretkunst
  • Tonko Grever, kunsthistoricus en cultureel ondernemer
  • Harriet Stoop – de Meester, kunsthistoricus met specialisatie hedendaagse portretkunst
  • Louk Tilanus, kunsthistoricus en publicist over beeldhouwkunst
  • Francien Valk, beeldhouwer met veel werk in Museum Beelden aan Zee
  • Wieteke van Zeil, kunsthistoricus en cultuurjournalist
Meer weten over het selectieproces en het juryrapport? Ga daarvoor naar www.portretprijs.nl.
Terug naar boven