Tarek Arabi in verbinding met Roelant Hietbrink

Tarek Arabi
Roelant Hietbrink

Tarek Arabi

Tarek is een Syrische kunstenaar uit Sweideh, zuidelijk van Damascus. Hij had het geluk om in 2016 samen met zijn partner de oorlog te kunnen ontvluchten en naar Hongarije te gaan dankzij een beurs om daar verder te studeren. Hun dochtertje werd in Hongarije geboren. Dat gebeurde allemaal midden in de oorlog en zij besloten niet meer terug te gaan. Na het voltooien van hun studies hebben ze zich in 2021 in Nederland gevestigd.  Hun dochtertje leert geen Arabisch meer, maar Engels en nu ook Nederlands. Ze missen hun thuisland enorm.

Lees meer

Tarek heeft door deze ervaringen zijn geloof verloren in de zekerheden die hij kende. Hij meent dat er altijd een ander perspectief te vinden is waardoor betekenissen veranderen. Dit heeft hij nu tot het  uitgangspunt van zijn kunst gemaakt. Als hij een schilderij maakt, schildert hij eerst alles ‘verkeerd’ om daarna de verschillende perspectieven in één schilderij te verenigen. Hij noemt zijn werkwijze Triplisme. Zijn schilderijen lijken abstract, maar neem even de tijd en ontdek de verschillende gezichtspunten.

Tarek wil graag een brug slaan tussen Nederlanders en mensen uit het Midden-Oosten, zodat er meer begrip over en weer ontstaat.  Hij wil ook graag bijdragen middels vrijwilligerswerk aan onze samenleving en werkt bijvoorbeeld al veel met kinderen.

Wilt u hem zelf aan het woord horen, kijk dan naar dit korte interview.

Tarek Arabi - Uncertain - Houtskool en acrylverf
Roelant Hietbrink - Tarek Arabi

Roelant Hietbrink

Vluchtelingen zijn het zwarte schaap in perceptie van veel Nederlanders. Zij zijn echter maar zo'n 11 procent van de migranten die naar Nederland komen, een relatief kleine groep die meestal enorm veel ellende ontvluchten en hulp nodig hebben. Veel van hen zijn heel sterke, moedige en fijne mensen die een aanwinst vormen voor Nederland. Verre Gezichten Dichtbij wil graag een aantal van deze mensen portretteren, hun persoonlijkheid, flexibiliteit, inzet, kennis en kunde, doorzettingsvermogen. En het lijkt me prachtig daaraan bij te dragen met een aantal geboetseerde portretten en bijbehorende achtergrondinformatie.

Lees meer

Portretten (bronzen en geboetseerd) van Roelant Hietbrink zijn te zien op zijn website. Roelant is tweemaal genomineerd voor de Nationale Portret Prijs (NPP 2022 en 2023) en in Londen genomineerd door de Society of Portrait Sculptors (2023).


www.olieoplinnen.nl / www.portret3d.nl

Terug naar boven