Tawab Safi
Nederland is een kunstenaar rijker. Wie is Tawab Safi?
Tawab, geboren in Afghanistan, was al van jongs af aan bezig met schilderen en tekenen. Hij droomde van een toekomst als portretschilder. Eenmaal toegelaten op de kunstacademie in Kabul, bekwaamde hij zich 3 jaar in het schilderen en studeerde hij af met de hoogste graad.
Daarna veranderde de situatie in Afghanistan.
Net als duizenden andere Afghanen is hij het land ontvlucht vanwege de onveilige situatie om zijn leven en dat van zijn gezin te redden. Tawab en zijn vrouw kwamen naar Nederland.
Bij aankomst in Nederland werden Tawab en zijn familie in een opvang voor vluchtelingen gehuisvest. Tien jaar heeft het gezin daar gewacht op een verblijfsvergunning. Gelukkig was Tawab creatief. Schilderen was de enige bezigheid die hem op de been hield. In 2010 kwam de verblijfsvergunning en mochten zij eindelijk studeren en werken.
In Nederland heeft de interesse in grafiek en digitale kunst, naast het schilderen, tot de studie grafische vormgeving en webdesign op de Willem de Kooning academie geleid.
Tawab heeft in Nederland een nieuw leven opgebouwd. Hij heeft twee zoons, die in Nederland zijn geboren. Naast het geven van schilder- en tekenles in zijn atelier en op scholen waar hij studenten motiveert en de basis van het schilderen leert, is hij zelf nog altijd actief aan het schilderen. Hij nam deel aan meer dan 30 individuele en groepstentoonstellingen in verschillende steden.
Tawab verenigt het Afghaanse realisme met het Westerse impressionisme.
Hij gebruikt voornamelijk aquarel- en acrylverf om de essentie van de mens in een portret vast te leggen.
Yolande de Vlugt
Mijn jeugd bracht ik door bij zee, dromend van verre landen.
Als kind dacht ik dat daar alles vrolijker, kleurrijker en exotischer was.
Boem... Helaas waren dat kinderdromen.
Mijn vader kwam ooit met de boot naar Nederland.
Ik ken zijn verhaal niet, daar werd niet over gepraat. Waarom was hij anders?
Het vergt moed om alles achter je te laten. Om noodgedwongen een nieuw leven op te bouwen in een vreemde cultuur vraagt flexibiliteit en het doorzettingsvermogen. Dit alles blijft meestal onopgemerkt.
Nu Verre Gezichten Dichtbij de mogelijkheid biedt om deze fijne mensen te portretteren doe ik hier graag aan mee. Zodat hun verhaal wel wordt verteld.
Dit project doe ik samen met Tawab Safi.
Hoe zien wij elkaars achtergrond eigenlijk?
Yolande is genomineerd voor De Nederlandse Portretprijs 2023 en voor Painting of the Year 2023.
Beide werken zijn nog in ontwikkeling.