Bairbre Duggan in verbinding met Adrijan Siniša Rakić

Adrijan Siniša Rakić

Adrijan Siniša Rakić

Adrijans kantoor bevindt zich naast mijn studio in Amsterdam. Dankzij onze kunstenaarsvereniging heb ik meer over zijn verhaal en Wolkentheater geleerd, de stichting die hij in 1993 heeft opgericht. Adrijan heeft zijn hele werkzame leven gewijd aan het brengen van vreugde in het leven van jonge kinderen in een AZC: een dag om hen weg te halen uit de wanhoop van het dagelijkse leven daar.

Lees meer

Het is een ongelooflijke prestatie om deze stichting vanuit het niets te hebben opgebouwd. Dit is geen champagne-activisme of een parttime bezigheid. Dit is een levenslange toewijding aan één doel. Het vereist visie, gedrevenheid, doorzettingsvermogen, absolute toewijding, humor, geduld, deskundigheid, en alles om een klein beetje vreugde te brengen in het leven van deze kinderen, die zoveel hebben verloren, zoveel hebben gezien, en wier dagelijks leven verwarrend, moeilijk en onzeker kan zijn.

Adrijan, zelf ooit een vluchteling, heeft zijn eigen persoonlijke ervaring en professionele vaardigheden en talenten gebruikt om een verschil te maken in het leven van anderen. Ik voel me nederig door deze toewijding.

Bairbre Duggan

Ik heb ervoor gekozen om Adrijan te schilderen terwijl hij de kijker recht aankijkt. Zo zie ik Adrijan: helder, direct. Hij glimlacht een beetje; hij heeft een wrang gevoel voor humor waar ik van hou. Maar hij kijkt ook een beetje ongeduldig: hij is een drukbezet man en er is veel te organiseren!

Bairbre Duggan


www.bairbreduggan.com

Stichting Wolkentheater

Op Valentijnsdag van het jaar 1993 werd de stichting WOLKENTHEATER in het leven geroepen door een groep kunstenaars uit voormalig Joegoslavië die hun toevlucht hadden gezocht in Nederland. Sinds die dag heeft deze organisatie zich jaar na jaar met onwankelbare passie en toewijding ingezet voor theaterevenementen voor kinderen die in asielzoekerscentra (AZC’s) verblijven.

Lees meer

Het is ronduit hartverscheurend om te zien hoe kinderen die al zoveel hebben moeten doorstaan, hun lach verliezen. WOLKENTHEATER gelooft sterk in de genezende kracht van kunst, spel en theater. Met hun activiteiten streven ze ernaar kinderen de kans te bieden om plezier te beleven en zich creatief uit te drukken, zodat ze zorgeloos kunnen genieten van hun kindertijd. Clowns, poppenspelers, theater- en dansdocenten maken slechts spaarzaam gebruik van woorden, waardoor de voorstellingen en theaterworkshops toegankelijk zijn voor kinderen van alle leeftijden en afkomsten. Het maakt niet uit waar ze vandaan komen.

Stichting Wolkentheater ontvangt geen structurele subsidies van de overheid en volledig afhankelijk is van donaties.

www.wolkentheater.nl

Meer achtergrond:

Artikel op de site van rtlnieuws

Terug naar boven