Natalie Koeken in verbinding met Bana Keleab

Bana Keleab
Natalie Koeken

In mijn atelier, de plek waar ik het liefste ben, probeer ik me voor te stellen wat het betekent om alles achter te laten, zoals Bana heeft gedaan. Bana is 22 jaar oud en is in Eritrea geboren. Hoewel ze de Nederlandse taal nog niet zo goed onder de knie heeft waardoor de communicatie wat moeizaam verliep, heeft haar schoonheid en trotse, maar tegelijk ook kwetsbare uitstraling een diepe indruk op me achtergelaten. Ik wilde dan ook niet alleen haar uiterlijke verschijning vastleggen, maar ook haar innerlijke kracht. Haar fysieke gestalte, tenger maar toch sterk, haar blik, haar kleding- en sieradenkeuze - elk detail vertelt een deel van haar verhaal.

Bana Keleab

Bana is niet alleen naar Nederland gekomen; ze is gevlucht, samen met haar ouders, zusjes en broers, weg van de onrust in haar geboorteland, op zoek naar een veilige haven en een kans op een betere toekomst. En toch draagt ze haar cultuur met zich mee, belichaamd in de Zuria of Habesha kemis die ze met trots draagt. Deze traditionele Eritrese jurk wordt gedragen bij bruiloften, tijdens feestdagen en andere culturele evenementen, en hier symboliseert het niet alleen haar erfgoed, maar ook haar veerkracht en vastberadenheid om haar identiteit te behouden.

Lees meer

Dit project dwingt me om na te denken over mijn eigen leven, mijn eigen bezittingen, mijn dierbaren. Zou ik hetzelfde kunnen doen? Alles en iedereen achterlaten en een onzekere toekomst tegemoet gaan? Ik hoop dat ik nooit voor die keuze zal komen te staan en kan alleen maar bewondering hebben voor de moed die Bana en haar familie hebben getoond.

Bana

Natalie Koeken

Natalie Koeken maakt vooral figuratieve schilderijen waarin mensen de hoofdrol spelen. Het observeren en het in olieverf proberen te vangen van de ongrijpbare essentie van mensen intrigeert haar enorm. Het gaat haar om het weven van verhalen – verhalen over verbinding, liefde, emoties, het leven, en soms schildert ze een reflectie van de wereld om ons heen. Elk schilderij is een reis, een ontmoetingspunt van gevoelens, herinneringen en momenten, bevroren in de tijd.
De schilderijen van Natalie zijn te zien op haar website. Ze is twee keer genomineerd geweest voor De Nederlandse Portretprijs (2019 en 2021).

www.nataliekoeken.com

Terug naar boven