Can Demren in verbinding met Cora Vogtschmid

Can Demren
Cora Vogtschmid

Can Demren

Born in Istanbul, 1990.
Despite having a great interest in drawing, painting and sculpting, raised himself up as a musician and electronic music producer. Moved to Brussels / Belgium in 2009 to study Sound Engineering at SAE Institute.

Jeroen
Jeroen

Lees meer

Stopped his musical education two years later, started studying drawing briefly at Royal Academy of Fine Arts Brussels between 2013-2014. Moved to Groningen and started Academie Minerva, Autonomous Fine Arts in 2015, started painting, printmaking and made various performances. Graduated from Academie Minerva in summer 2019. Awarded Mondriaan Fonds Kunstenaar Start grant in July 2021.

www.cdemren.com

Cora Vogtschmid

Bij het lezen van het conceptplan voor de expositie ‘Verre Gezichten’ kwamen er twee ideeën naar boven.
Can Demren, de Turkse kunstenaar, de schilder met wie ik in contact kwam door een oude schoolvriend. Can had tijdelijk bij hem gewoond in Groningen. We bekeken elkaars websites en hadden contact via WhatsApp en Instagram. We kwamen echter jammer genoeg tot de conclusie dat het voor ons beiden niet haalbaar was elkaar te portretteren. De afstand Amsterdam/ Groningen en werk lieten dat niet toe. Wel zou het voor hem een goede kans zijn om zijn werk te laten zien!

Lees meer

Het werk dat ik op deze expositie inbreng gaat niet over vluchten, maar meer over het niet kúnnen vluchten. Je thuis achter te laten om wat voor reden dan ook, voor een betere toekomst is erg; niet kunnen, niet mogen vluchten en je niet meer veilig voelen in je eigen omgeving lijkt me nog erger. Jonge vrouwen en meisjes in Afghanistan is heel veel ontnomen qua toekomst. Na hun twaalfde jaar houdt scholing op, lezen is verboden! De rijdende bibliotheek van Matiullah Wesa is verdwenen evenals hijzelf. ‘Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk’ is kennelijk de heersende gedachte. (Stefan Bollmann 2015).

Het werk is opgedragen aan hen.


www.coravogtschmid.nl

Lezend
Terug naar boven