veilig
op een dag – als hij zestien is - vraagt vader
hem medicijn te halen uit een speciale boom
hij weet waar die staat - fier gaat hij op weg
geritsel in de struiken - rennende mensen!
als je rebellen hoort, loop je door,
in zijn oor klinkt de stem van vader
grauwzwarte wolken boven het dorp
vader moeder vermoord
duizend voetstappen naar de grens
ik ken je vader,
hij heeft mij geholpen
ik help jou
naar blanke land
daar ben je veilig
in het vooronder waar hij alleen zonder daglicht
goed verzorgd de dagen doorbrengt, telt
niet, hoe lang hij daar zit: hij vaart naar Europa!
zeker 21, volgens de tolk
bang in de bus naar de leeftijdstest
als je liegt, word je het land uitgezet
bijna een kwart eeuw later
naturalisatie afgewezen
uit de taalanalyse blijkt dat u
uit het buurland komt
steeds weer onder druk gezet
het is zo moeilijk hier te zijn
soms weet je het niet meer
Het verhaal achter 'Veilig'
Het beknopte verhaal van D
D is in 1984 geboren in Sierra Leone waar de beste diamanten ter wereld vandaan komen. Het was een goed georganiseerd land tot een militaire coup het land langzaam deed afglijden naar een bloedige burgeroorlog die duurde van 1991 tot 2001. Rebellengroepen werden opgezet tegen de bevolking, dorpen werden platgebrand, inwoners die zich verzetten werden vermoord. Velen sloegen op de vlucht. Na de oorlog was het land verwoest.
De vader van D was een medicijnman die in de wijde omgeving geraadpleegd werd. D hielp zijn vader. Op een dag, hij was 16 jaar, ging hij op pad om uit een speciale boom medicijnen te halen. Hij hoorde lawaai, rook vuur, keek achterom en wist dat hij zijn ouders nooit meer levend terug zou zien.
Zijn dorp lag een kilometer van de grens met Guinee. Daar vluchtte hij heen. Een man die zijn vader gekend had, hielp hem om met een boot naar Europa te komen.
In Nederland werd hij naar het Aanmeldcentrum Rijsbergen gebracht waar begin 2002 de procedure startte voor een verblijfsvergunning. De tolk stelde zijn geboortedatum vast op 16 april 1984. Volgens de IND was hij 21 jaar, uit de leeftijdstest bleek: 15 jaar.
Omdat de problemen in Sierra Leone bekend waren, kregen de inwoners vanaf eind jaren negentig asiel in Europa. Er waren vluchtelingen die begrijpelijkerwijs, maar onterecht beweerden ook daarvandaan te komen. Nadien werden Sierra Leoners bij voorbaat gewantrouwd. Dat overkwam ook D. Dankzij een advocaat kreeg hij een vergunning voor 3 jaar. Hij zocht werk en volgde de Inburgeringscursus.
Enkele jaren na de oorlog verklaarde Nederland Sierra Leone veilig, waarna D’s vergunning werd ingetrokken. Hij zocht hulp bij het Steunpunt Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA). In 2007 startte een procedure tegen intrekking waarbij hij een taalanalyse moest ondergaan. Omdat hij dezelfde taal spreekt als de bevolking van Guinee, zijn buurland, concludeerde de IND dat hij gelogen had. Hij verloor alles en werd dakloos.
D verstaat het Krio, de voertaal van zijn land, maar spreekt het niet. Het Krio is een verzameling Creoolse talen van voormalige tot slaaf gemaakten die na de afschaffing van de slavernij naar Sierra Leone zijn uitgeweken. D komt uit een gebied waar de oorspronkelijke bevolking woont die verwant is aan inwoners uit buurlanden.
Vanaf 2010 kreeg hij via het AMA enige financiële ondersteuning. Een nieuwe procedure leidde in 2013 tot een verblijfsvergunning, omdat een advocaat zich had bekommerd om D die zich zorgen maakte over zijn zwangere vrouw.
D zocht en vond voor zijn gezin een huis en werk, slaagde voor de Inburgeringscursus en diende een naturalisatieverzoek in. Vanaf 2016 volgde hij de opleiding tot geestelijk verzorger aan de Islamic University of Applied Sciences in Rotterdam. D was en is actief bij Vluchtelingenwerk als tolk, vertrouwenspersoon en bemiddelaar voor vluchtelingen uit West-Afrika. De opleiding eindigde in 2019, omdat de universiteit werd opgeheven.
In 2024 verblijft D 22 jaar in Nederland. Al wordt zijn verblijfsvergunning elke 5 jaar verlengd, de onzekerheid of hij definitief bij zijn vrouw en kinderen mag blijven duurt voort, zolang hij niet genaturaliseerd is. In maart heeft de Raad van State geoordeeld dat de IND de beslissing moet heroverwegen, of dat leidt tot naturalisatie.
Meer weten? Lees het verhaal van D op www.soepteksten.nl
Renske Visser, maart 2024
Het beknopte verhaal van J
J. is in 1983 geboren in West-Afrika waar van oudsher 3 etnische groepen de meerderheid van de bevolking vormen. Tijdens de Britse overheersing zijn noord en zuid samengevoegd tot één Nigeria. De emirs in het noorden die voor hun macht afhankelijk waren van de Britten, stemden ermee in. De overwegend christelijke bevolking in het zuiden keerde zich tegen de islamitische overheersing en vormde bevrijdingsbewegingen. Na de onafhankelijkheid in 1960 volgde de ene bloedige burgeroorlog na de andere; eerlijke verkiezingen werden ongeldig verklaard. In 2009 vormden oppositiepartijen een front tegen de regering. J die in het zuidwesten woonde, verloor zijn baan en sloot zich aan bij een groep die de macht saboteerde, toen ook zijn familie werd bedreigd. Het maakte indruk dat de pastor vroeg of zij een plan B hadden. Zijn oom die diaken was, informeerde bij een gemeentelid in Duitsland hoe J in Europa kon komen. De Duitse kennis organiseerde de reis naar Duitsland, zijn vader en oom betaalden.
Via Benin vloog hij naar Marokko. In Malaga moest hij 4 keer een andere identiteit aannemen om Spanje binnen te komen, de paspoorten samen kosten $ 2000,-. Hij werkte op een kippenboerderij, had het goed naar zijn zin, maar kon er niet blijven, omdat de Duitse kennis hem verwachtte. Bij de 4e poging vergat men zijn vingerafdruk af te nemen.
Mensensmokkelaars zetten hem in Malaga op de bus naar Luik, paspoorten werden afgenomen en weggegooid. In Luik nam de Duitse kennis J mee naar zijn dorp. J: ‘Het was een uur of zes. We gingen meteen eten. Zijn Duitse vrouw heb ik niet gezien. Na het eten vroeg hij of ik een biertje lustte, hij zei: “Ik heb tegen mijn vrouw gezegd dat je alleen een paar uurtjes komt. Als ik de waarheid had verteld, had je geen minuut kunnen blijven – een illegaal in huis is strafbaar. Ik breng je naar het station.”’ Een Ghanese familie haalde hem van Amsterdam Centraal. Samen met hen werkte hij 8 maandenlang op een bloemenveiling. Via een brief van de pastor in Nigeria voor de pastor in Scheveningen vertrok D naar een AZC, hij kreeg een advocaat toegewezen die hem verwees naar een psycholoog waarna hij om medische redenen statushouder werd, later omgezet in een verblijf voor onbepaalde tijd. J deed afstand van zijn Nigeriaanse nationaliteit om Nederlander te worden, studeerde 2 jaar aan de Haagse Hogeschool om zijn vak als verpleegkundige te mogen uitoefenen en werkte in verschillende ziekenhuizen.
In 2022, J was getrouwd en had 3 kinderen, werd kanker gediagnosticeerd. Van de behandelingen draaide hij zo door dat zijn vrouw en kinderen bang voor hem werden en zijn vrouw hem op straat zette. Wat meespeelde was dat hij beschuldigd was als fraudeur en met een onoplosbare schuld zat van € 50.000,-. Terminaal ziek en in de war leefde hij als dakloze op straat. Via het Daklozenloket werd hij in RespijtHuis HouseMartin geplaatst. ‘De liefde, de gastvrijheid, het werd ineens weer licht!’ Na de gebruikelijke 2 weken werd hij overgeplaatst naar het hospice van de noodopvang. Hij lag er met nog 3 dakloze terminale patiënten op een kamer. ‘De doden bleven soms een hele nacht naast ons liggen.’ Na een bloedonderzoek en een nieuwe scan riep de oncoloog: ‘U bent schoon!’
Hij werd erkend als gedupeerde van de toeslagenaffaire. De excuusbrief van Rutte was het bewijs dat hij niet gefraudeerd had. Hij ziet zijn kinderen weer, heeft een kamer gevonden en doet veel vrijwilligerswerk. Zijn werk bouwt hij langzaam weer op. ‘God, hoe kan dit, denk ik vaak. Ik heb geen verklaring. Wonderen bestaan. Nog steeds!’
Meer weten? Lees het verhaal van J op www.soepteksten.nl
een vrouw onder de brug
gevlucht om te leven
een brug een scherm tegen de regen
een schild voor een slapende vrouw
zo lang vuil en stank, de kapotte kleren
haar niet als een mantel omhullen ontwijkt ze
plaatsen waar vluchtelingen bivakkeren
waar vergeefs wachtende mannen
– bewakers niet te vertrouwen
haar met hunkerende ogen onteren
gedreven door zelfbehoud slijt zij haar leven
onder èn op de brug - uitziend naar verlossing
er is geen weg terug
renske visser