Shafiqa Pooya in verbinding met Roelant Hietbrink

Shafiqa
Roelant Hietbrink

Shafiqa Pooya

Shafiqa is Afghaanse, 35 en sinds 2020 in Nederland, en is naar Nederland gevlucht omdat ze door de het huidige regime in Afghanistan als vrouw geen kant op kan. (Ook twee broers zijn het land ontvlucht omdat ze gevaar liepen en bevinden zich nu in andere landen.)

Ze kon bijvoorbeeld niet werken in de ICT-branche, terwijl ze een master titel in Japan behaalde in computersciences. Zij hoopt in cybersecurity verder te gaan. Maar eerst bouwt ze een nieuw bestaan op in Nederland. En dat doet ze met verve.

Lees meer

Ze heeft al enige tijd werk in Utrecht bij Macleasy, onder leiding van de oprichter Maurits Logtenberg. Het is een klein, nieuw bedrijf dat zich richt op het verlengen van de levensduur en hergebruik van Apple computers. Daar verricht Shafiqa nu allerlei serviceactiviteiten, zoals vervangen van batterijen, beeldschermen of aanpassen van de software. Ze begeleidt ook collega’s als interne jobcoach.

Nederlands leren is natuurlijk ook van enorm belang. Daar besteedt ze nu veel tijd aan en na 1,5 jaar kan ze over ieder onderwerp een gesprek voeren in onze lastige taal.

Portret van Shafiqa Pooya

Roelant Hietbrink

Vluchtelingen zijn het zwarte schaap in perceptie van veel Nederlanders. Zij zijn echter maar zo'n 11 procent van de migranten die naar Nederland komen, een relatief kleine groep die meestal enorm veel ellende ontvluchten en hulp nodig hebben. Veel van hen zijn heel sterke, moedige en fijne mensen die een aanwinst vormen voor Nederland. Verre Gezichten Dichtbij wil graag een aantal van deze mensen portretteren, hun persoonlijkheid, flexibiliteit, inzet, kennis en kunde, doorzettingsvermogen. En het lijkt me prachtig daaraan bij te dragen met een aantal geboetseerde portretten en bijbehorende achtergrondinformatie.

Lees meer

Portretten (bronzen en geboetseerd) van Roelant Hietbrink zijn te zien op zijn website. Roelant is tweemaal genomineerd voor de Nationale Portret Prijs (NPP 2022 en 2023) en in Londen genomineerd door de Society of Portrait Sculptors (2023).


www.olieoplinnen.nl / www.portret3d.nl

Terug naar boven