Gabriëlle Westra in verbinding met Yulia Valieva

Gabriëlle Westra
Yulia

Yulia Valieva

Een krachtige, inspirerende vrouw. Door de oorlog in Oekraïne vlucht ze vanuit Kiev naar Heerenveen. Ongelofelijk moedig een gezicht te geven aan alle mensen, die door deze oorlog ontheemd zijn. Laten we ons realiseren dat het niet alleen een verhaal op het nieuws is.
Yulia staat in een graanveld, dat verwijst naar de lange blokkade van het Oekraïense graanuitvoer. Voor mij straalt ze tegelijk kracht en hoop uit.

Lees meer
Op de achtergrond zie je een vernietigd museum in Tsjernihiv. Het verwoesten van cultuur en geschiedenis is ook een resultaat van de luchtaanvallen. Onbegrijpelijk.
Oekraïne heeft een lange traditie van borduurwerk. Zo is er door al die verschillende borduurpatronen een complete taal ontstaan. Het patroon dat ik in het portret van Yulia heb verwerkt, is een variatie op een ster, die voor bescherming tegen kwaad, ziekte en zwakte staat. Mijn eigen associatie met het patroon is dat van een luchtfoto, zo vaak te zien in nieuwsbeelden. In oorlog lijken we in staat ons menselijkheid te verliezen en alles in patronen te zien. Een luchtaanval uit te voeren en daarbij jammerlijk vergeten, dat al die blokjes gezinnen zijn met levende gelukkige mensen, wiens levens nu verwoest worden. De blokken van het patroon brokkelen af en vervormen in vogels. Vogels die geen landsgrenzen kennen en ondanks de voortdurende oorlog op dit moment aan hun voorjaarstrek beginnen om naar hun broedgebied terug te keren. Hoop doet leven.

Voorbereiding op het schilderij

Gabriëlle Westra

Kunst is voor mij het ideale medium om verbinding te zoeken. Kunst overstijgt taal en cultuur en maakt uitwisseling tussen harten mogelijk.
Alles achterlaten wat je lief is, dat doe je alleen als je écht niet anders kan. Vaak is er niet meer nodig dan gewoon kennis te maken en gewoon te luisteren.
Zodra je iemand leert kennen is er geen ‘ander’ meer.

Lees meer

Mijn ervaring is dat een portret van iemand maken een hele bijzondere en aandachtige manier is om iemand te leren kennen. En hoe mooi is het dat andere mensen door middel van het portret ook weer kennis kunnen maken met die persoon.
Het unieke aan de expositie ‘Verre Gezichten Dichtbij’ is dat de kunstenaars en ‘vluchtelingen’ onderling allemaal contact leggen. Aandachtig en via kunst verbinding vinden en door samenwerking nog meer begrip voor elkaar krijgen. Niet een tentoonstelling óver mensen, maar mét mensen, samen. Alle kunstenaars kunnen door de gezamenlijke kunstwerken hun verhaal delen met alle bezoekers.

www.gabriellewestra.com

Terug naar boven